Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ετικέτες Τροφίμων



Ετικέτες Τροφίμων

Όταν σκέφτομαι τις ετικέτες τροφίμων, δύο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό. Το ένα είναι η ελλιπής πληροφόρηση του κοινού και το δεύτερο η επακόλουθη παραπληροφόρηση. Οι ετικέτες τροφίμων έχουν μπει στην ζωή μας για να μας πληροφορήσουν για την διατροφική αξία του τροφίμου. Η ελλιπής ενημέρωση όμως οδηγεί στην σύγχυση.

Πρόσφατα μία κυρία στο γραφείο μου μου ανέφερε ότι είχε αντικαταστήσει τα 2 φρούτα του απογευματινού της σνακ με μία σοκολάτα διότι η σοκολάτα έγραφε ότι είχε 160 περίπου θερμίδες. Αυτό όμως που δεν πρόσεξε η κυρία ήταν ότι η σοκολάτα έγραφε με πολύ μικρά γράμματα ότι τα 30 γρ είχαν 160 περίπου θερμίδες και ότι η συγκεκριμένη σοκολάτα ήταν 100 γρ που σημαίνει ότι πήρε περίπου 530 θερμίδες. Και κάπως έτσι ξεκινά το μπέρδεμα…..

Ας πάρουμε όμως ένα πραγματικό παράδειγμα για να καταλάβουμε καλύτερα τις ετικέτες τροφίμων. Η ετικέτα αυτή προέρχεται από ένα κουτί δημητριακών πρωινού και συγκεκριμένα στην πίσω πλευρά του κουτιού.























Στην παραπάνω ετικέτα η κίτρινη στήλη δείχνει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά στα 100 γρ προϊόντος ενώ η μπλε στήλη σε 1 μερίδα, η οποία περιλαμβάνει 125 ml γάλα 1,5% λιπαρών (δηλαδή μισό ποτήρι) και 30 γρ δημητριακά (δηλαδή μισό φλιτζάνι).

Η ενέργεια του προϊόντος παρουσιάζεται είτε με kj είτε με kcal (θερμίδες). Επομένως οι γνωστές σε όλους μας θερμίδες είναι τα kcal. Έτσι το συγκεκριμένο προϊόν έχει 374 θερμίδες (kcal) στα 100 γρ, ενώ στην 1 μερίδα (μισό ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρών με μισό φλιτζάνι δημητριακά) έχει 171 θερμίδες (kcal). Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διαβάσουμε και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που περιέχει (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, νάτριο, βιταμίνες, μέταλλα κ.ά.).

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει πάντα να διαβάζουμε στις ετικέτες τροφίμων εκτός της ενέργειας (θερμίδων = kcal) είναι τα σάκχαρα ή απλά σάκχαρα, τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο. Αν υποθέσουμε ότι ένας υγιής ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει 2000 θερμίδες ημερησίως, τότε θα πρέπει να λαμβάνει λιγότερα από 50 γρ απλών σακχάρων, λιγότερα από 20 γρ κορεσμένων λιπαρών και λιγότερο από 2,4 γρ νατρίου την ημέρα. Ένας διαβητικός πρέπει πάντα να προσέχει τα απλά σάκχαρα, ένα άτομο με υπερχοληστερολαιμία (αυξημένη χοληστερόλη αίματος) πρέπει πάντα να προσέχει τα κορεσμένα λιπαρά και ένας υπερτασικός το νάτριο.

Ας δούμε τώρα ένα άλλο παράδειγμα ετικέτας που βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά του τροφίμου. Αυτές οι ετικέτες στην μπροστινή πλευρά ενός τροφίμου δείχνουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε με 2 τρόπους:
1)     σε συγκεκριμένη μερίδα τροφίμου (η οποία πολύ συχνά αντιστοιχεί στα 30 γρ προιόντος ή στα γραμμάρια 1 τεμαχίου αν για παράδειγμα πρόκειται για 1 μπισκότο)
2)     τα GDAS και πιο συγκεκριμένα την επί τις εκατό ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (συνήθως σε σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο). Η ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη έχει ως τιμή αναφοράς τις 2000 θερμίδες, το οποίο αντιστοιχεί στις ημερήσιες ανάγκες ενός μέσου υγιή ενήλικα. Βεβαίως ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το ύψος, το βάρος και την φυσική δραστηριότητα η παραπάνω τιμή της ημερήσιας πρόσληψης μπορεί να κυμαίνεται περίπου από 1600 – 3000 θερμίδες.

Έτσι λοιπόν μία ετικέτα στην μπροστινή πλευρά του τροφίμου δείχνει την ενέργεια και ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε συγκεκριμένη μερίδα τροφίμου καθώς και επί της εκατό της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης, με προτεινόμενη τιμή αναφοράς ενέργειας τις 2000 kcal (θερμίδες) που αντιστοιχεί στις ημερήσιες ανάγκες ενός μέσου υγιή ενήλικα. Ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα για να κατανοήσουμε καλύτερα την μπροστινή ετικέτα ενός τροφίμου. 



















Προέλευση εικόνας: www.jotis.gr

Από το παραπάνω παράδειγμα παρατηρούμε ότι τα 30 γρ του συγκεκριμένου προϊόντος δίνει 112 θερμίδες, 7 γρ σάκχαρα, 0,5 γρ λιπαρών εκ των οποίων τα 0,2 γρ είναι κορεσμένο λίπος και 0,2 γρ νατρίου. Προσοχή αυτά ισχύουν αν και μόνο αν καταναλώσουμε 30 γρ προϊόντος.
Επιπλέον, αν οι ημερήσιες ανάγκες μας είναι 2000 θερμίδες (κάτι το οποίο δεν ισχύει για όλους) τότε καταναλώνοντας τα 30 γρ αυτού του προϊόντος θα έχουμε καλύψει το 6% των ημερήσιων θερμίδων που πρέπει να προσλάβουμε καθώς και το 8% των σακχάρων, το 1% των ολικών λιπαρών, το 1% των κορεσμένων λιπαρών και το 8% του νατρίου για μία ημέρα.

Επομένως, οι ετικέτες τροφίμων είναι πραγματικά πολύ χρήσιμες με την προϋπόθεση όμως ότι ξέρουμε να τις διαβάζουμε.
Αυτό που θα σας πρότεινα είναι πάντα να παρατηρείτε στα πόσα γραμμάρια προϊόντος αντιστοιχεί ή ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που διαβάζετε. Εν συνεχεία, ανάλογα με τα γραμμάρια του προϊόντος που τελικά καταναλώσατε μπορείτε να υπολογίσετε την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που πραγματικά πήρατε από το συγκεκριμένο προϊόν.

Φιλικά,
Μαρία Π.

2 σχόλια:

  1. Μαράκι μου πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση σου!
    Καλό είναι γενικά να ξέρουμε τι διαβάζουμε..!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Κατερίνα μου!!! Πράγματι είναι καλό να ξέρουμε τι τρώμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή